Onderhoud Gelakte Parketvloeren

Algemeen

 

Het onderhoud van een gelakte parketvloer is vrij eenvoudig. Er zijn 3 manieren om uw gelakte parketvloer er weer mooi uit te laten zien. Om uw gelakte parketvloer schoon te maken is er een parketreiniger speciaal voor lakvloeren, een polish om de parketvloer te beschermen en een remover/stripper voor het intensief reinigen van uw parketvloer. Onderhoudsartikelen zijn uiteraard in onze winkel te koop, ook zijn ze te vinden op onze webshop.

 

Parket Reiniger

 

Parket reinigers worden in de regel met water gemengd (zie voor de mengverhouding de verpakking). Gebruik altijd 2 emmers, 1 voor de parketreiniger die dan ook schoon blijft en 1 als spoelemmer voor het uitspoelen van mop of dweil. Gebruik een uitgewrongen, licht vochtige dweil, mop of vloerwisser. Reinig de parketvloer en vermijd plasjes op de vloer! Spoel de vloer niet na tenzij anders vermeld. gebruik altijd middelen die voor parketvloeren gemaakt zijn!

 

Parket Polish

 

Polish is de bescherming van de laklaag op de parketvloer. Met polish brengt u onverdund, dus puur, een dunne polymeerlaag aan die de onvermijdelijke gebruikskrasjes vult en die voorkomt dat vuil zich in de laklaag dringt. De polish mag pas aangebracht worden zodra (meestal 2 weken) de lak van de parketvloer is uitgehard. Wij raden u aan om de polish aan te brengen op de parketvloer met een licht vochtige dweil of vloerwisser met polishdoek. Daarnaast moet u de polish altijd dun en gelijkmatig aanbrengen op de parketvloer. De eerste laag in de breedte van het hout, de tweede laag in de lengte van het hout hierbij niet wachten tot de vloer droog is. De polish voor uw parketvloer naar gelang het gebruik 2 a 3 keer per jaar aanbrengen.

 

Remover / Stripper

 

Wanneer vuil in de opgebrachte polish laag is gaan zitten zal deze polish laag moeten verwijdert worden. Met remover breekt u de opgebouwde polish af en maakt u ze weer wateroplosbaar zodat ze eenvoudig en volledig kunnen worden verwijderd (ook nodig voor het eventueel opnieuw schuren van uw parketvloer). Na 3 a 4 lagen polish moet de parketvloer behandeld worden met een remover om stapellagen te voorkomen die op een te dikke laag polish strepen kunnen veroorzaken.

Remover/stripper kunt u met water verdunnen (zie voor de mengverhouding de verpakking). Wij adviseren u de remover aan te brengen met een dweil of vloerwisser, vermijd hierbij plasvorming. De remover na enkele minuten inwerking weer verwijderen met schoon water, bij sterke vervuiling dit een paar keer herhalen. na behandeling de parketvloer 1 dag laten drogen alvorens u de polish kunt aanbrengen.

 

 

Bescherming

 

Gebruik voor de parketvloer ook vilt voor onder stoelen en de rest van de meubels, maak deze ook regelmatig schoon zodat het door opname van stof en zand geen schuurpapier wordt, voor onder een bureaustoel is het beter om een parket saver te leggen.