Verwarming aan? Denk aan de luchtvochtigheid...

Nu de dagen korter worden en de temperatuur buiten daalt, wordt de verwarming in huis steeds vaker aangezet. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat dit gevolgen kan hebben voor hun parket vloer. In dit blog lees je wat je kunt doen om je houten vloer te beschermen. 

Luchtvochtigheid

Als je de verwarming aanzet, kan de luchtvochtigheid in huis flink dalen. Waar de luchtvochtigheid in huis normaal gesproken rond de 50-60% ligt, kan deze door verwarming dalen tot minder dan 30%. Een droge lucht is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid, ook de vloer lijdt eronder. De luchtvochtigheid wordt o.a. beïnvloed door de verwarming, ventilatie en isolatie van een ruimte. 

 

Gevolgen voor je parketvloer

 

Voor een parketvloer is een luchtvochtigheid van rond de 50-60% ideaal. De luchtvochtigheid is te meten met een hygrometer (verkrijgbaar in onze webwinkel). Als de luchtvochtigheid te laag is, kan er vocht aan de vloer worden onttrokken. De vloer kan dan zo droog worden dat er scheuren in ontstaan. Wanneer er te veel vocht in de lucht zit, neemt de vloer mogelijk vocht op, wat tot vervorming kan leiden. De effecten van een te lage/hoge luchtvochtigheid verschillen per houtsoort.

 

Wat kun je er aan doen?

 

Om uw parketvloer in goede conditie te houden en te zorgen voor een gezond klimaat in huis, is het van belang de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit kunt u doen door het gebruik van een luchtbevochtiger. Luchtbevochtigers voorkomen dat uw vloer schade oploopt tijdens de winter en zijn verkrijgbaar in onze webwinkel. Zo kunt u zo lang mogelijk van uw houten vloer genieten. Voor een persoonlijk advies kunt u ons berijken via mail of telefoon.

Reactie schrijven

Commentaren: 0